Speurhond

Speuren is iets wat elke hond van nature kan. Maar een zelf aangelegd spoor zoals bij de SpH moet echt aangeleerd worden, de honden ruiken vaak andere lekkere geurtjes waardoor ze snel afgeleid zijn. Dit vraagt een hoop tijd om dit allemaal goed aan te leren.

Aanleren van Speuren

Speurhond is er in twee klassen: SpH 1 en SpH 2. Dit speuren is enigszins te vergelijken met IPO toch zijn de eisen een stuk zwaarder.

Het spoor wat jouw hond moet volgen, moet over verschillende ondergronden/bodemsoorten lopen, daarbij wordt, bijvoorbeeld o.a. een weg gekruist (verhard / onverhard) en wordt er door een tweede spoorleggen een verleidingsspoor gelegd .

Er zijn een groot aantal hoeken en voorwerpen in het spoor verwerkt. Het spoor moet minstens 3 uur voor het uitwerken ervan door de geleider met zijn hond zijn uitgelegd. Bij SpH 2 moet bij aanvang ook nog een identificatievoorwerp worden gevonden door de hond.

Het trainen is heel intensief en neemt veel tijd in beslag. In Nederland is het heel moeilijk om een geschikte trainingslocatie te vinden omdat veel weilanden omringt zijn door een sloot zo dat je niet aan de criteria kunt voldoen om bijvoorbeeld een weg te door kruisen.
Voor je mag deelnemen aan het examen speurhond moet je

  • minimaal in het bezit zijn van een VZH/BH diploma.
  • Daarnaast moeten de honden een minimale leeftijd hebben dit is voor
    • SpH 1: 18 maanden en voor
    • SpH 2: 20 maanden.

Aan het examen mogen alleen honden deelnemen van de FCI-lijst. SpH is geen wedstrijdsport maar het zijn wel officiële werkcertificaten.

voorbeeld spoor SpH1

voorbeeld spoor SpH2